koktajle

Dieta koktajlowa? Tak, poproszę

Sezon zrzucania ciałka przed wyjściem na plażę uważam za zamknięty. Kończysz tę nierówną walkę, czy już myślisz, jak tu schudnąć na Sylwestra? A może po prostu lubisz się zdrowo odżywiać? Szukasz nowych inspiracji? Bez względu na motywację, nasza fit (a do tego smaczna) propozycja na pewno cię zainteresuje.

Koktajl, bo o nim mowa, wbrew pozorom jest tematem kontrowersyjnym. Przynajmniej językowo. Bo według sztywnej definicji słownikowej jest to „owocowy lub owocowo-mleczny napój orzeźwiający z dodatkami”. Co więc piję, jeśli zblenduję jarmuż z jabłkiem i ogórkiem? Nie dodając, rzecz jasna, mleka?
koktajle
Może smoothie? Również nie. Internetowy słownik donosi, że jest to
„zimny napój na bazie świeżych lub mrożonych owoców (rzadziej warzyw) z dodatkiem kostek lodu o gęstej, gładkiej konsystencji”.

Nie wiem jak Ty, ale ja kostek lodu używam wyłącznie latem.

zielona kawa tabletki

Najlepiej wyjść poza ramy definicji, jak to na ogół w życiu wychodzi… Uznajmy, że gęsty napój z owoców lub warzyw w dowolnej konfiguracji to po prostu smoothie LUB koktajl.

Jakkolwiek zwać to cudo, jest naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Zmiksowana konsystencja dostarcza znacznie więcej witamin, nawet biorąc pod uwagę, jak szybko się one utleniają. Dzięki temu swój koktajl możesz zjeść nawet kilka godzin po przygotowaniu (choć jeśli masz taką możliwość, nie zwlekaj, najbardziej wartościowy jest tuż po).
Hormony
Tyle teorii, a teraz kilka słów praktyki.

Jak zrobić koktajl?

To proste jak fabuła telenoweli. Poniżej rozpisane w kilku krokach:

  1. Wybierz bazę.
    • Może nią być woda, herbata ziołowa, sok, jogurt naturalny, mleko sojowe – cokolwiek.
  2. Wybierz owoce.
    • Obierz je i – jeśli są duże – wstępnie rozdrobnij.
    • Krok ten pomiń, jeśli koktajl ma być posiłkiem dietetycznym opartym o restrykcyjne zasady, na przykład post Dąbrowskiej.
    • W każdym przypadku w koktajlu możesz wykorzystać jabłko lub jabłka.
  3. Wybierz warzywa.
    • Najsmaczniejszy koktajl zachowuje stosunek owoców do warzyw 60 do 40 procent.
  4. (OPCJONALNIE) wybierz dobry tłuszcz.
    • To szczególnie ważne, jeśli koktajl ma być zbilansowanym, pełnowartościowym posiłkiem.
    • W tej roli sprawdzi się awokado, orzechy, pestki dyni, słonecznika.
  5. (OPCJONALNIE) wybierz inne dodatki.
    • Świetnym i rekomendowanym dodatkiem są nasiona chia – zdrowe i smaczne.
    • Aby zagęścić koktajl wrzuć do niego płatki owsiane. Dzięki temu stanie się bardziej sycący.
    • Jeśli nie musisz liczyć kalorii, dodaj wszystkie pyszne rzeczy, jakie przyjdą Ci do głowy – lody, masło czekoladowe, wiórki kokosowe itd.
  6. Zblenduj lub zmiksuj wszystkie składniki.
    • Mikser, w przeciwieństwie do blendera, może mieć problem z dokładnym ich rozdrobnieniem
    • Wyciskarka do soków nie sprawdzi się w tej roli, ponieważ koktajl musi być gęsty.
    • Celem jest uzyskanie gładkiej masy, najlepiej więc użyć blendera z kielichem.
  7. Wybierz dodatki do ozdoby.
    • Owoce goji są nie tylko ładnym, ale też zdrowym dodatkiem – wzmacniają wzrok, poprawiają pracę płuc, serca. Dają też świetny, lekko pikantny posmak.
    • W tej roli sprawdzą się też pestki dyni, słonecznika, listki mięty, świeżej bazylii, płatki migdałowe itd.

Koktajl dobry na wszystko

Przepis to ostatnia rzecz, jakiej potrzebujesz do zrobienia koktajlu. Sięgnij po prostu po to, co masz w domu i testuj, baw się.

Inaczej ma się sprawa, jeśli planujesz osiągnąć konkretny cel – jak detoks, spadek wagi – i koktajl ma Ci w tym pomóc. W tym przypadku warto dokładnie przemyśleć jego skład.

  1. Koktajle wzmacniające odporność powinny bazować na składnikach bogatych w antyoksydanty. Działanie takie mają witaminy A, C, E, które znajdziesz w szpinaku, burakach, jabłkach, malinach, czarnych porzeczkach, natce pietruszki i pomidorach. Antyutleniacze nie tylko zwiększają odporność. Dzięki uwalnianiu wolnych rodników zapobiegają też nowotworom i spowalniają proces starzenia się organizmu.
    sposoby_na_odchudzanie
    Przykładowy przepis:2 duże jabłka

    • 2 garście szpinaku
    • duży, zielony ogórek
    • 2 kiwi
    • pół szklanki wody
  2. Koktajle o funkcji pełnego posiłku powinno się planować z dbałością o ilość i proporcje składników odżywczych. Najważniejszą funkcję w naszej diecie pełnią warzywa, więc muszą stanowić główny składnik koktajlu. Jeśli chcemy dodać owoce, ich stosunek do warzyw powinien wynosić 1 do 4. Koktajl wzbogaćmy nabiałem i zbożami (jak płatki owsiane czy amarantus), odrobiną tłuszczu (orzechy, awokado) i gotowe! Jedz z czystym sumieniem, koktajl ten spełnia wszystkie zasady ukute przez Instytut Żywności i Żywienia.

    Przykładowy przepis:

    • pół dojrzałego awokado
    • garść szpinaku
    • zielony ogórek
    • pół banana
    • 1 łyżka płatków owsianych
    • pół szklanki jogurtu naturalnego
  3. Koktajle wspomagające odchudzanie sporządzamy w oparciu o prostą zasadę – mało kalorii, mało węglowodanów, maksimum sytości. Niektóre składniki wspomagają przemianę materii, więc warto o nich pamiętać. Są to na przykład brokuły, rabarbar, jabłka, cytrusy, przyprawy (zarówno ostre, jak i zioła). Bezcenny dla odchudzania jest też błonnik, dużo go znajdziesz w otrębach owsianych.
    Przykładowy przepis:

    • 2 garści jarmużu
    • 1 łodyga rabarbaru
    • 1 pomarańcza
    • 1 kiwi
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 łyżka otrębów owsianych
    • pieprz cayenne do smaku

Gotowi? Uzbrojeni w podpowiedzi? Do dzieła i… smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *